upset charming girl with long scarf looking away while posing wooden wall carefree caucasian man using his smartphone

Secretele unei relații toxice și cum o identificăm

Secretele unei relații toxice și cum o identificăm

Relațiile sunt o parte importantă a vieții noastre și pot aduce multă fericire și satisfacție. Cu toate acestea, uneori, acestea pot deveni toxice, afectând negativ sănătatea noastră mentală și emoțională. Este crucial să înțelegem semnele și secretele unei relații toxice pentru a putea lua măsuri în timp util pentru a ne proteja și a căuta relații sănătoase.

Tipuri de relații toxice

Chiar și o relație bună poate avea perioade scurte de comportamente care par toxice din partea unuia sau a ambilor parteneri. Ființele umane, la urma urmei, nu sunt perfecte. Puțini dintre noi au avut o educație formală în ceea ce privește relația cu ceilalți. Adesea învățăm pe măsură ce creștem, sperând că stilul nostru de bază de a relaționa cu persoane importante – adesea învățat de la părinți și/sau prieteni – este rezonabil.

Disfuncționalitatea este normală într-o relație toxică. Toxicitatea nu există doar în relațiile de iubire. Partenerul/părintele/amicul toxic prezintă comportamente inadecvate de control și manipulare zilnice. Paradoxal, în lumea exterioară, partenerul/părintele/amicul toxic se comportă adesea într-un mod exemplar.

Important: Orice relație care implică violență fizică sau abuz de substanțe este, prin definiție, extrem de toxică și necesită o intervenție imediată. Deseori, separarea celor doi parteneri. Deși aceste relații nu sunt neapărat ireparabile, sunt EXTREM de distructive. Dacă vă aflați într-o astfel de relație toxică, căutați ajutor acum!

Tipuri de personalități toxice

Tipuri de personalități toxice

Sursa foto

Umilitorul

Acest tip de individ toxic vă va face să vă simțiți inutili/inutile, incapabili/incapabile și umiliți/umilite în mod constant. El sau ea vă va lua în derâdere. De fiecare dată când vă exprimați ideile, convingerile sau dorințele, persoana toxică vă va considera penibili/penibile. 

Un partener toxic nu va ezita să vă umilească în public, în fața prietenilor sau familiei dumneavoastră. Chiar dacă i-ați cere partenerului toxic să se oprească, el sau ea va continua acest comportament, deghizându-l ocazional astfel: „Glumesc doar. 

Nu poți să râzi la o glumă?”. Problema este că acesta nu glumește. Partenerul toxic vrea să dețină toată puterea de decizie. Din păcate, dacă tolerați acest comportament umilitor suficient de mult, veți începe să credeți cu adevărat vorbele partenerului.

Acest tip de individ toxic vă va spune de multe ori că sunteți norocoși/norocoase să îl/i-o aveți ca partener, că niciun alt bărbat sau femeie nu v-ar vrea cu adevărat. Obiectivul său este de a vă reduce treptat stima de sine, astfel încât să nu puneți la îndoială controlul său absolut în relație.

Furiosul

În mod frecvent, auzim despre persoane care spun că au renunțat la a contraargumenta punctul de vedere al partenerului deoarece el/ea se înfurie sau își pierde controlul. Controlul prin intimidare este un comportament clasic al unui partener toxic.

Adesea, aceste persoane au un temperament imprevizibil și ușor de declanșat. Partenerii lor se descriu deseori ca „pășind pe coji de ou” în preajma partenerului toxic. Niciodată nu se știe ce îi va declanșa furia. Această stare constantă de vigilență și incapacitate de a premedita o ieșire furioasă dăunează atât sănătății emoționale, cât și fizice a „victimei”.

Din nou, este important de reținut faptul că acest tip de partener/părinte/amic abuziv emoțional afișează rareori această parte a sinelui său în lumea exterioară. Acesta este văzut frecvent ca fiind o persoană relaxată, politicoasă, care este aproape întotdeauna pe placul tuturor.

Acuzatorul

O relație toxică poate, desigur, să apară nu numai în cadrul unei relații amoroase. Aceasta poate exista și într-un cerc de prieteni sau între părinți și copiii lor adulți. Controlul în aceste relații, precum și într-o relație amoroasă, este exercitat prin inducerea sentimentului de vinovăție în „victimă”. 

Controlul acuzatorului vă declanșează starea de vinovăție de fiecare dată când faceți ceva ce nu-i place. De multe ori, acesta va convinge și alte persoane să vă transmită (din partea lui) sentimentul de „dezamăgire” față de dumneavoastră.

Un acuzator nu controlează doar prin inducerea vinovăției, ci și prin înlăturarea temporară a vinovăției, dacă faceți ceea ce vrea el/ea să faceți. Pentru persoanele care se simt vinovate ușor, orice mijloc de îndepărtare a acestei senzații este foarte dorit. Partenerul care induce vinovăție are la dispoziție un mijloc extrem de puternic de control.

Inducerea de vinovăție este cea mai obișnuită formă de control folosită de un părinte toxic pentru a-și controla copiii adulți. Frecvent, partenerul va deghiza controlul său printr-o susținere aparentă a unei decizii pe care o luați – de exemplu, reluarea studiilor – dar va induce apoi vinovăție prin a vă aminti subtil cât de dor le este copiilor de dumneavoastră, sau cum nu ați acordat prea multă atenție partenerului în ultima vreme, etc. 

Ca și în cazul tuturor comportamentelor toxice, inducerea vinovăției este concepută pentru a vă controla comportamentul, astfel încât partenerul dvs. toxic, părintele sau amicul să obțină ceea ce dorește.

Dramaticul / Istericul

Dacă ați încercat vreodată să îi spuneți partenerului că sunteți nefericit/ă, rănit/ă sau furios/furioasă în relația dumneavoastră și vă faceți griji constant pentru partener și sentimentele acestuia, aveți de-a face cu o persoană dramatică / isterică. 

Încercați să vă exprimați deranjul sau supărarea cu privire la o anumită problemă sau eveniment – soțul/soția rămâne cu prietenii săi cu două ore mai mult decât a spus inițial și nici măcar nu se deranjează să vă anunțe – și cumva partenerul dvs. găsește o modalitate de a arunca vina asupra dumneavoastră și de a reacționa total exagerat!

Pasivitatea poate fi un mijloc extrem de puternic de control. Dacă sunteți implicat/ă într-o relație cu un „controlor” pasiv, probabil veți experimenta o anxietate și / sau oboseală constantă. 

Asta pentru că vă faceți griji cu privire la efectul deciziilor dvs. asupra partenerului și sunteți extenuat/ă deoarece trebuie să luați singur/ă aproape orice decizie.

Egoistul

Egoistul

Sursa foto

Această persoană își ascunde adesea comportamentul său de control toxic prin afirmarea directă a „independenței”. „Nu voi lăsa pe nimeni să mă controleze” este motto-ul lor. Acest individ își va îndeplini rareori angajamentele. De fapt, aceste persoane vă controlează prin a menține o incertitudine cu privire la ceea ce vor face. 

Un partener de acest gen spune că va suna, va lua copiii la un film sâmbătă, va face etc. etc., dar acestea sunt doar vorbe. Mereu intervine ceva. Acesta are, de obicei, o scuză plauzibilă, dar pur și simplu nu își îndeplinește promisiunile. Drept urmare, vă controlează prin imposibilitatea de a vă face planuri împreună.

Aspectul cel mai dureros este faptul că nu vă veți simți niciodată în siguranță într-o relație cu acest tip de caracter toxic. Nu doar comportamentul lor este imprevizibil; niciodată nu sunteți siguri că sunt într-adevăr implicați din punct de vedere emoțional alături de dumneavoastră. 

Nu știți sigur dacă această relație este o prioritate în viața lor. Le veți cere de multe ori să vă asigure că vă iubește, că sunteți atractiv/ă, că sunt implicați și fideli căsniciei, etc. 

Răspunsul lor este adesea suficient de vag pentru a vă menține în incertitudine permanent. Este conceput pentru a vă convinge să le îndepliniți în continuare nevoile pentru a le câștiga loialitatea. Anxietatea pe care o simțiți într-o astfel de relație toxică poate să vă deterioreze treptat starea de sănătate emoțională și fizică.

Profitorul

Profitorii – în special la începutul unei relații – par a fi de multe ori foarte drăguți și amabili. Chiar indivizi plăcuți. Și sunt, atâta timp cât primesc tot ce vor de la oameni. 

Ceea ce face ca o relație cu un profitor să fie toxică este posibilitatea unui singur scenariu: niciodată nu veți depune suficient efort în ochii acestui partener. Profitorii consumă foarte mult timp și energie și își vor părăsi partenerul, dacă vor găsi pe altcineva care va face mai mult pentru ei.

De fapt, un profitor cu adevarat priceput va face ocazional ceva mic pentru dumneavoastră. Ceva care nu necesită prea mult efort și nu este costisitor. Avertizare: ei nu au făcut un cadou, ci au creat o obligație. 

Dacă vreodată veți refuza să faceți lucrurile în felul lor, ei vă vor șantaja emoțional cu „darul” din trecut și vor lucra din greu pentru a vă induce vinovăția.

Continuarea unei relații cu un profitor este ca și cum ați plăti 1.000 de Lei pentru o bomboană. Chiar nu merită investiția.

Paranoicul / Posesivul

La începutul relației cu un astfel de partener, puteți aprecia „gelozia” lui. Mai ales dacă nu va simțiți extrem de controlat/ă. Majoritatea partenerilor posesivi vor spune că, odată ce voi doi sunteți căsătoriți sau într-o relație serioasă, vor înceta cu gelozia și se vor simți mai liniștiți.

Nu credeți sub nici o formă!

Acești indivizi toxici vor deveni din ce în ce mai suspicioși și vă vor controla în timp. Ei vor verifica kilometrajul din mașină pentru a se asigura că nu ați plecat undeva unde „nu ar trebui”. Vă vor interoga dacă trebuie să rămâneți după program la locul de muncă. 

Pe scurt, vă vor face viața un calvar. De-a lungul timpului, ei vor munci din greu pentru a elimina orice relație semnificativă pe care o aveți cu prietenii și, uneori, cu familia. Ei nu se văd într-o relație cu dumneavoastră; ei vă consideră o proprietate.

Eforturile dumneavoastră de a reasigura un posesiv toxic despre fidelitatea și angajamentul față de relație vor fi în zadar. Dacă rămâneți într-o relație toxică cu o astfel de persoană, veți înceta să aveți cu adevărat o viață proprie.